1947 yılında Sivas ili Kangal ilçesinin Mürsel (Kümsür) köyünde doğdu. Babası Hüseyin, annesi Hatice'dir. Dedesi, babası 14 yaşında iken Hafik ilçesinin Ezentere köyüne gelmiş, daha sonra da Kangal'ın Karanlık köyüne yerleşmiştir. Kervancılıkla uğraşan dedesi, Tunceli ilinin Ovacık ilçesinden Tavsuroğulları adıyla anılmakta olup, Ağuçan Ocağına bağlı Canbek aşiretindendir.
İsmail Görer, 1953 yılında ailesi ile birlikte Ankara-Tuzluçayır'a gelmiş, Mamak İlkokulunda ve ortaokulunda okumuştur. Askerliğini Edirne'de yapmış, 1971 yılında evlenmiştir.
Bir süre muhasebecilik yapmış, bir süre de inşaat müteahhitliği deneyimi olmuştur.
1965'lerde Tuzluçayır'da Mahmut Erdal, Âşık Mahzuni Şerif, Feyzullah Çınar, İsmail İpek, Hasan Timisi gibi âşıkların (Daha çok da Hasan Timisi'nin) meclislerinde bulunmuş, bağlama çalmayı ve söylemeyi öğrenmiştir. Diğer yandan Halkevlerinde koro elemanı olarak görev yapmış, daha sonra hocası Coşkun Güla'nın desteği ile bağlama yapımcılığını öğrenmiş, bir yıl sonra da Kızılay'da işyerini açmıştır. Daha sonraları ise Yusuf Ziya Yeniay ve Halil Yeniay'ın desteğini görmüştür. İşyerini bir zaman sonra Dikmen'e taşımış ve hala orada bağlama yapımcılığını sürdürmektedir.
Yine 1965'lerde Mahmut Erdal'ın turnelerine Nurettin Dadaloğlu, Âşık Mahzuni Şerif, Sebahat Akkiraz, A. Rıza Aslandoğan, Hakkı Kılavuz, Leyla Karahan ile birlikte katılmış, 1965-1977 yılları arasında Ankara'da Halkevleri Genel Müdürlüğü Korosunda ses sanatçısı olarak yer almıştır. Bu dönemlerde Ankara Radyosunda kuşak programlarında sazı ve sözüyle katılmış, Hasan Çınar, Hakkı Kılavuz, Süleyman Kaya, Özer Aktaş, Hüsnü Yılmaz, Işık Basel, A. Rıza Aslandoğan, Abdurrahman Güzelgün ile gruplar oluşturarak etkinliklerde bulunmuştur.
1969 yılında Ankara'da düzenlenen bir yarışmada üçüncülüğü vardır.
1977 yılında Selahattin Alpay, Nizamettin Ariç, Hüsamettin Subaşı, Süreyya Davulcuoğlu, Emel Taşçıoğlu gibi sanatçılarla TRT ses sanatçısı sınavını kazanmış, staj yeri olarak Erzurum belirlenince o dönemlerde ortamın uygun olmaması nedeniyle gidememiştir.
1985-1990 yılları arasında nota bilgisi olan ve gitar çalan Alman heykeltıraş Marcus Gladrow, İsmail Görer'in yanında bağlama yapmayı öğrenmiş ve halen Berlin'de yarım gün heykel, yarım gün de bağlama yapımcılığı ile uğraşmakta olup, iletişimleri sürmektedir.
2001 yılında Müzik Aletleri Yapımcıları Derneğini kurmuş, yönetim kurulu başkanlığı görevini üstlenmiştir. Derneği kurduğunda müzik aletleri yapımcısı Cafer Açın, çektiği telgrafta şunları söylemiştir:

"Tebrik ediyorum. Yıllardır benim yapmak istediğim bir işi gerçekleştirdin."

21 Mart 2003 tarihinden buyana Ahmet Mortaş'ın adını verdiği, İsmail Görer, Kamber Çeliker, Erhan Yılmaz ve H. Basri Kılıç'ın da yer aldığı Telli Beşler grubuyla hareket etmektedir. Telli Beşler Grubu Ankara'da radyo programlarına, Ankara, İstanbul ve Malatya-Arguvan'da çeşitli etkinliklere katılmışlardır.
5 Mart 2006 Pazar günü Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Merkezi Ali Doğan Konferans Salonunda "Bağlamanın Dili" adlı etkinlikte "Günümüzde Bağlama Yapımı" konusunda uygulamalı olarak konferans vermiştir.
Çalgı olarak yalnızca bağlama yapmakta olup, teknede dut, ardıç, maun, kestane, erik, armut, venge, padok, tik, ceviz, bobinga (gül), pelensk, zebra (Afrika zeytini) gibi ağaçları kullanmaktadır. Göğüste ladin, köknar, kanada ladini; sapta akgürgen, kayın, erik, akçaağaç, dişbudak gibi ağaçların kullanıldığını, göğsün bağlama için en önemli bölüm olduğunu söylüyor.
Yanında çalışan birçok çıraktan işyeri açan olmamıştır. Namık Kemal Acar bu işi yapmaya aday olmuş ve hala birlikte çalışıyorlar.
Ankara'da bulunan bütün bağlama yapımcıları ile iletişimi sürmektedir.

Türkülerimiz ve bağlama ile ilgili görüşlerini şöyle dile getiriyor:

"Muzaffer Sarısözen, elinde kılıfında sazı ile bağlamaya ilgi ve dikkat çekmek ister, Ankara radyosundan Güven Parka dek yürüyerek gidermiş."
Seksenlerin başında Arif Sağ ve Muhabbet kasetleri ile bağama ve türküler yeniden gündeme oturdu.
İlgilenen hemen her ailede mutlaka bağlama var. Yurt dışından da oldukça ilgi var. Yapımcıların çoğalmasına karşın talep azaldı. Doyum var gibi.
Bağlama ile profesyonelce uğraşanlar kazanıyor.
Bağlama almaya gelenler daha çok yeni öğrenenler. Diğer yandan onarım için gelenler var.
Piyasa müziği yeniden halk müziğinin önüne geçti. Özel televizyonların kurulması ile olumlu etkiler beklerken tam tersi bir durumla karşı karşıya kaldık. Pop ve benzeri müzikler bu televizyonlarda yer buldu. Yine de tesellimiz var; TRT sanatçılarımız. Diğer yandan Kültür Bakanlığı THM Koroları (Mehmet Özbek-Abdurrahman Kurbani) var. Ayrıca DPT Korosu (Özcan Tamer), TKİ Korosu (Serbülent Yasun) önemli çalışmalar yapıyor. Coşkun Güla, İhsan Öztürk, Musa Eroğlu, M. Ali Gürsoy gibi akademik düzeyde eğitim veren kişilerin başında bulunduğu kuruluşların çoğalmasının da olumlu etkileri var.

Süleyman ÖZEROL
Adres:

Mahkeme Mah. Eczacı Rasim Taşkın Cad.Taşkın Apt.No: 4/F Burhaniye/Balıkesir.
GSM:537 893 39 40