1952 yılında Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Akcakışla nahiyesinde dünyaya geldi. Daha 2 yaşında iken ailesiyle İzmir’e göç ettiler.
1958 Yılında İlkokul 2. sınıfta iken, aynı mahallede oturan Kazım Alkar (İzmir radyosu bağlama sanatçısı) eniştesinden bağlama çalmayı öğreniyordu. O’na heveslenerek bağlama çalmaya merak sardı. Zor da olsa o zamanlar babasına orta düzeyde bir bağlama aldırdı. Bu arada bağlamasının akordu bozuluyordu. Akort ettirmek içinsıkça bağlamayı aldığımız dükkâna gidiyordu.
Bir gün camda “çırak aranıyor” yazısını gördü. Okulu da yaz tatiline girmişti. Ancak usta babasının da onayını almak istedi. Babasının karşı çıkmasına karşın ısrar etti ve sonunda ikna etti. Böylelikle çalışmaya başladı. Okul açıldıktan sonra da öğleden sonraki zamanlarında da çalışmaya devam etti. Dükkândabağlama dışındapiyano, ud, keman, tambur, mandolin vb. müzik aletleri de yapılmaktaydı. Bu nedenle birçok müzik aletinin nasıl yapıldığını uygulayarak öğrenmeye başladı. İşle okul arasında mekik dokuyarak Buca Eğitim Enstitüsü spor bölümünü bitirdi. 1974 yılında Bolu komando tugayındaaskerliğe başladı. Asteğmenolarak Kıbrısçıkartmasına katıldı.
Terhis olunca İzmir’e döndü ve Basmane semtinde ilk atölyesini açtı. Bir süre çalıştıktan sonra İstanbul’a gitmeye karar verdi.Ustasının abisi olanİlyadis Yafyadiile birlikte çalışmaya başladı.Dönem dönem Şemsi Yastıman’la da çalıştı. İzmir’i özlemişti, o yüzden geri döndü Talip Özkan ve Yılmaz İpekile ortak bir dükkân açtılar. O tarihlerde şimdiki gibi yaprak bağlama, polyester cila ve kenar makita yaygın değildi. Bu alanda çalışmalara yoğunlu vererek kendilerini geliştirmeye çalıştılar.
Buaşamalardan sonra İzmir’in iyi ustaları arasında yavaş yavaş adı geçmeye başladı.
1987 yılında sanat hayatını sürdürmek üzere Ankara’ya yerleşti. Bu dönemdeİhsan Öztürk ile tanıştı. Hemşeri olmalar nedeniyle çabuk kaynaştılar. İhsan Öztürk’ün ilk sorusu“eleştiriye açık mısın hemşerim?” oldu. Bu soruya “evet” yanıtı verdi. Aldığı eleştirilerden dolayı biraz kızsa da sanat hayatına yeniden başlar gibi oldu ve yapmış olduğu bağlamalar daha estetik görünümlü olmaya başladı.
Daha sonralarıİhsan Hoca’yla sık sık bir araya geliyorlar; tekne formu, sap formu vb. konularla ilgili görüş alışverişi yapıyorlardı. Gelişmelerin doğal sonucu olarak atölyesine Ankara TRT, Kültür Bakanlığıve sahne Sanatçıları da gelmeye başladı.
Özay Gönlüm, Musa Eroğlu, Arif Sağ, Yavuz Top, Mehmet Erenler, Ersin Eroksal gibi birçok sanatçıya bağlama yaptı.
Sonraki dönemlerde Klasik Türk müziği enstrümanlarının imalatına da ağırlık vererek Coşkun sabah, Sinan özen ve Metin Şentürk gibi sanatçılara Ud; TRT Kültür Bakanlığı ve sahne sanatçılarına Kanun, Keman, Tanbur, Cello vb. müzik aleti yaptı.
Şimdilerde, kurmuş olduğu KLASİK MUZİK EVİ adlı atölyede oğlu Volkan Özer ile birlikte birçok enstrümanın imalatını yaparak sanat hayatlarını sürdürüyorlar.
Salim Usta, sanat hayatında kendisine büyük katkı sağlayan Sayın İhsan Öztürk hocayı, merhum Özay Gönlüm’ü ve katkısıolan bütün sanatçıları şükranla andığını söylemektedir.
Volkan ÖZER
Adres:
Gündoğdu Mah. Çiftler Sok. No:5/C
Cebeci Dörtyol/ANKARA
Tel: +90 312 363 10 50
Cep telefonu:+90 554 323 69 39